Zona segura al bàsquet (Diario de Ibiza)

La Fundació de la Federació de Bàsquet de les Illes Balears posa en marxa un programa per tractar de detectar
i prevenir la violència i els abusos contra els més petits Es farà un diagnòstic i s’oferirà formació a tots els clubs de les illes.

Ajudar en la prevenció i la detecció dels abusos sexuals infantils és l’objectiu del programa ‘Zona Segura’ que acaba de posar en marxa la Fundació de la Federació de Bàsquet de les Illes Balears i que ha començat a implantar-se a les Pitiüses, on divendres passat dos tècnics de l’equip de treball i de la Fundación RANA es varen reunir amb representants de clubs d’Eivissa i Formentera.

«Eradicar tota classe de violència dins l’àmbit esportiu i ajudar a promoure un entorn on els nostres esportistes puguin formar-se i créixer de forma segura. Convertir els clubs en espais protegits per a totes les persones que practiquen aquest esport, sobre tot als més vulnerables: els boixos i boixes». Així comença la carta que han enviat als equips directius de tots els clubs de bàsquet de les illes, també als de les Pitiüses, els impulsors de la iniciativa ‘Zona Segura’: Virginia Ferreiro (entrenadora, pedagoga, professora de Pscologia i del màster de Polítiques d’Igualtat i Prevenció de la Ciolència de Gènere a la UIB), Marc Tur (psicòleg infantil, formador i exdirector de l’Oficina de Defensa del Menor) i Óscar Juez (educador social, supervisor psicopedagògic i expert en educació psicoafectiva-sexual).

En ella els detallen que «un de cada cinc menors pateix vioència sexual durant la seua infància i adolescència» i que «gran part d’aquests fets es produeixen dins l’àmbit de l’esport». «També el nostre esport», recalca la carta, que els explica que precisament per aquest motiu el Patronat de la Fundació de la Federació de Bàsquet de les Illes Balears ha decidit posar-se les piles i lluitar contra tot tipus de violència al bàsquet, especialment la sexual. «No hi ha cap pitjor violència ni més terrible que aquesta», afirma Marc Tur, un dels tres integrants del grup de treball que el passat divendres va celebrar a Eivissa la primera de les reunions previstes amb els clubs de les illes per explicar-lis la iniciativa, finançada per l’Obra Social La Caixa i que compta amb la col·laboració de la Fundación RANA (Red de Ayuda a Niños Abusados).

De fet, aquesta darrera serà la responsable de la formació que s’oferirà a tots els clubs en temes de violència i abús sexual a menors, una de les primeres passes que s’ha marcat el programa ‘Zona segura’ juntament amb l’elaboració d’un diagnòstic. «Això té una doble finalitat: buscar la seua implicació a l’hora de crear clubs que siguin espais segurs per als boixos i, a més, que sàpiguin com actuar o prevenir aquests tipus de situacions», explica Tur. El curs, que no dura més de dos hores, té entre els seus objectius donar a conèixer els protocols i convenis que ja esxisteixen sobre aquest tema a l’àmbit de l’esport., desenvolupar recursos per actuar de forma responsable en els casos d’abusos sexuals i crear consciència «sobre la importància d’una política interna de protecció i denúncia dins la instal·lació esportiva».

«Les relacions en l’àmbit de l’esport afavoreixen el desenvolupament dels menors, tot i això, és un espai en què també es pot donar l’abús sexual. És una relaitat poc reconeguda, el que dificulta la seua detecció i notificació», explica la Fundación RANA al document que detalla als clubs els tallers que es portaran a terme i que porten per títol ‘Formació dins l’àmbit esportiu. Prevenció de la violència sexual en l’esport’.
Tur destaca que el bàsquet és un bon esport per començar amb aquestes iniciatives de prevenció i detecció precoç dels abusos, per la paritat que hi ha en la seua pràctica: «El 55% de les fitxes corresponen a boixos i el 45%, a boixes». De fet, indica Tur, hi ha una proposta per avançar l’existència dels equips mixtes a categories superiors.

Un dels altres objectius d’aquest programa és seure amb les administracions «per tractar d’agilitzar o ampliar la posada en marxa d’un Registre Unificat de Maltractament Infantil (RUMI) per a l’àmbit esportiu» de la mateixa manera que ja existeixen en altres àmbits. «També volem elaborar diferents materials per als clubs com decàlegs relacionats amb l’ús de les xarxes socials als clubs de bàsquet amb menors d’edat. A més, hem de revisar els continguts que reben per a l’obtenció dels diferents títols d’entrenador», explica l’eivissenc, que destaca que la formació és pràcticament nul·la, ja que només en reben sobre gènere i esport a un mòdul comú del nivell dos.

Reunió a Eivissa

«Volem revisar tots els contextes on l’esportista practica el seu esport i donar a conèixer diferents recomanacions per evitar situacions de risc, com poden ser les relacionades amb infraestructures que no garanteixin la intimitat o les intervencions basades en estils no adequats per al desenvolupament dels boixos i boixes», continua Marc Tur, un dels integrants de l’equip de treball, juntament amb Óscar Juez i dos expertes de la Fundación RANA, que divendres varen participar a la reunió amb els representants dels clubs d’Eivissa.

En breu, aquestes trobades continuaran amb els clubs de bàsquet de Menorca i de Mallorca, explica Tur, que destaca que tot i que el programa ‘Zona segura’ es centra en els abusos sexuals a menors, com a mostra «més greu» de la violència cap als boixos i adolescents, la intenció és reduir tot tipus de violència en la pràctica del bàsquet i, al mateix temps, que aquest esport sigui un espai de confiança i clau per detectar els casos que pateixin els esportistes fora d’aquest àmbit.

Tur recorda com, no fa tants anys, era habitual que els professors d’Educació Física fessin comentaris humiliants a alguns dels alumnes o, fins i tot, «es sobrepassassin», en alguns casos amb les estudiants, amb qui tenien comportaments «no adients». Situacions, totes elles, que contribuien, explica, a què els boixos se sentissin «mès dèbils». «El que volem amb aquest programa és, precisament, tot el contrari, desenvolupar estratègies per empoderar els nostres petits», insisteix Marc Tur, que destaca com avui encara aquestes víctimes, a diferència de les que pateixen molts altres tipus de violència, segueixen tenint cert «pudor» a explicar què els ha passat. L’eivissenc confia en què administracions i institucions recolzin i se sumir a ‘Zona segura’, així com que altres esports s’animin també a emprendre iniciatives similars.

Diario de Ibiza.